· 

PALTZ Biënnale

In 2016 vond de eerste editie van 'PaltzART' plaats op landgoed de Patlz in Soest (soesterberg). Nu, na een naam verandering, vind 'PALTZ Biënnale' voor de tweede keer plaats.

 

Kunstenaars PJ Roggebrand, Monika Dahlberg, Leonard van Munster, Tamara van San, Marianne Lammersen, Maurice Meewisse, Jonathan Straatman en Yassar Ballemans zijn dit jaar de 8 uitverkorene om hun kunstwerken te tonen. Ze laten zich inspireren door de geschiedenis, de natuur en de locatie van het landgoed. De kunstwerken zijn gedurende de weekenden in Juni te bekijken.

 

Het 80 hectare grootte Landgoed de Paltz op de Soesterberg in Soest is ontworpen door architecten Copijn en Springer in 1876. Dit landgoed is nu verdeeld onder enkele publieke, open, delen en privé, particulier bezit. 

Yassar Ballemans


Oprichter van PaltzBiënnale Meria Bakker en haar man Wouter Blom wonen op het landgoed (5 hectare) bij het Herdershuis. Dit herdershuis is in 1998 door toenmalige eigenaar E.S Raadjes ontworpen, maar nooit bewoond. Sinds 2014 bewonen Meria en haar man het Herdershuis en het bijbehorende landgoed. Op dit landgoed heeft E.S. Raadjes enkele 'follies' gebouwd. 'Follies' zijn nutteloze en/of bizarre bouwwerken zoals de zeven meter hoge waterval die uitkomt op een grote vijver die zich op het landgoed bevindt. 

 

Jonathan Straatman

PJ Roggebrand


Naast deze 'follies' had meneer Raadjes een mooie hobby, namelijk het verzorgen van de dierlijke bosbewoners. Op het landgoed staat een groot Faunahuis, dierenrennen, een dassenburcht, vleermuizen grot onder de waterval en meerdere voederplekken. Al deze elementen kunnen de kunstenaars onderzoeken en gebruiken voor hun kunstwerken. Zo heeft Jonathan metershoge waterraderen gemaakt die het water van de waterval verplaatsen en heeft PJ Roggebrand in de oude dassenburcht een nieuwe 'ZOO' gecreëerd. 

 

RONDLEIDINGEN

Enkele tweede- en derdejaars studenten van de HKU opleiding 'Fine Art and Design in Education' geven dit jaar weer rondleidingen. Ik heb dit zelf gedaan bij de eerste editie (PaltzART) in 2016, dit jaar heb ik de nieuwe studenten een cursus in het geven van rondleidingen gegeven en hun begeleid in het rondleiden. 

PaltzBiënnale geeft een kijkje in dit unieke landschap en de blik van kunstenaars hierop. De kunstenaars maken werken die buiten toonbaar zijn en zich verhouden tot de natuur. De kunstenaars zijn zich alle bewust van deze unieke kans om via het landgoed zich tot de publieke ruimte te verhouden.

ga tot zien!

Paltzbiennale '18

Fotografie: Gerarg Wielenga