· 

REVIEW: Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis is een architectonisch hoogtepunt dat 'de Stijl' vertegenwoordigd. Eigendom van het Centraal museum in Utrecht is het huis te bezoeken op reservering. 

 

In een pand naast het Rietveld huis wordt je ontvangen en de basisregels uitgelegd. Het gehele huis, en de meubelen die erin staan, zijn het kunstwerk en dus beschermd. Je mag niks aanraken.

Er gaat een begeleider met de (kleine) groep mee en iedereen krijgt een audiotour. Deze audiotour is ingedeeld in de verschillende kamers van het huis. Aan de hand van welke kamer je aan klinkt wordt je route (en dus rondleiding) door het huis bepaald.

 

De begeleider is enkel mee voor de bescherming van het huis, het openen van deuren en het verschuiven van de beroemde schuifmuren op de bovenverdieping. Deze muren veranderen een anders open ruimte in een aparte woonkamer, slaapkamers en badkamer. 


De audiotour geeft informatie bij alle ruimtes, laat de stem van Meneer Rietveld en Mevrouw Schröder horen en informeert op een vermakelijke, laagdrempelige manier de luisteraar. Helaas is de begeleider enkel een begeleider en geen rondleider. Je kunt vragen aan hem/haar stellen, natuurlijk, maar eigenlijk is de audiotour de bron van kennis. Ik ben van mening dat hierdoor er geen ruimte is voor interactie of de eigen ervaring van de toeschouwer. Met een audioapparaat kun je niet gesprekken voeren of vragen stellen. Een audiotour is een erg éénzijdige manier van rondleiden. 


Er is waarschijnlijk voor een audiotour gekozen omdat de ruimtes erg klein zijn en er op deze manier een verdeling is van bezoekers. De bezoekers kiezen hun eigen volgorde en lopen elkaar hierdoor niet in de weg. Misschien zouden rondleidingen met kleinere groepen (4/5 bezoekers) wel mogelijk zijn.

 

Het bezoeken van het Rietveld Schröderhuis is absoluut de moeite waard. Een knap slaatje architectuur, vakmanschap en bijzondere thuis en woonbeleving. Ik zou graag zien dat er ook reguliere rondleidingen worden gegeven, het is een prachtige plek voor eigen invulling en opmerkingen van de toeschouwers, maar begrijp dat dit misschien logistiek niet mogelijk is.