· 

REVIEW: K20 & K21

Düsseldorf biedt Europa twee van de grootste moderne en hedendaagse Kunstmusea. K20 toont de grootste kunstwerken en meesters uit de 20ste eeuw, K21 nieuwe en bekende namen uit de hedendaagse 21ste eeuw. 

 

De grote gebouwen verschillen qua architectuur, en hierdoor ervaring, van elkaar. K20 heeft grote witte, white cube, zalen en een moderne strakke uitstraling met een eigenlijk 'ouderwetse' manier van tentoonstellen. De werken hangen chronologisch en op 'stroming' waardoor er een duidelijk kunstcanon te verbinden is.

 

K21 is een neo-classicistisch gebouw met een klassieke uitstraling en dus juist hier worden de hedendaagse kunstwerken getoond. Een interessante contradicti. In K21 worden in aparte, kleinere zalen maar 1 enkel kunstwerk of werken van 1 kunstenaar getoond. De werken hebben geen verband tot elkaar.   Beide musea zijn een absolute must-see voor elke moderne kunstliefhebber. Alle grote namen zijn vertegenwoordigd en de unieke sferen die de musea hebben draagt bij aan een voldaan bezoek. 

 

Persoonlijk ben ik vooral aangetrokken door K21 omdat dit, door de aparte ruimte en interactieve kunstwerken, het nieuwe kunstmuseum vertegenwoordigd. Doordat er nog geen stromingen of verbanden van hedendaagse kunst bekend zijn zijn deze werken ook apart tentoongesteld. Het musea doet aan als een pretpark met verschillende attracties. De meeste kunstwerken hier zijn interactief en installaties.