· 

Rondleiding @ Pijke Koch

Pijke Koch, Utrechtse Kunstenaar, nu met het hele oeuvre te zien in het centraal museum. Pijke's surrealistische schilderijen openen deuren naar andere werelden. Hoe herkenbaar de voorstelling ook kan zijn, er is altijd iets vreemds.

Menselijke figuren in kunstwerken vertellen veel over de inhoud. Vaak zijn deze figuren dan ook het onderwerp van het kunstwerk.

Als toeschouwer kun je je goed verhouden tot deze figuren. De houding en de gezichtsuitdrukking vertellen veel over de betekenis van het werk. Met deze methode kun je je stap voor stap inleven in deze figuren en zo van binnenuit het kunstwerk ontdekken.

 

 

 

Stap 1

Kies een kunstwerk waarbij er een persoon is afgebeeld. Dit kan op een schilderij of een foto, in een video of ruimtelijk werk. Zolang er maar een menselijk figuur aanwezig is. Als er meerdere personen afgebeeld zijn, kies er dan één uit.

Stap 2

Kijk goed naar het lichaam van het figuur en de houding die het aangenomen heeft. Probeer deze houding na te doen. Hoe voelt deze houding lichamelijk? Welke emotie kun je aan deze houding verbinden? Welke lichaamstaal gebruikt het figuur?

 

Stap 3

Verplaats jezelf in je gekozen figuur. Hoe verhoudt het figuur zich tot de omgeving?
Wat neemt hij/zij zintuigelijk waar? 
Wat ziet, ruikt, hoort, voelt, proeft het menselijk figuur?

Stap 4

Verplaats jezelf in het karakter van je gekozen figuur.

Wat voor soort persoon is het figuur? Wat doet hij/zij in het dagelijksleven?