· 

Rondleiding @ Hollandse Meesters

Hermitage Amsterdam opent hun lang verwachtte tentoonstelling 'Hollandse Meesters' met werken uit zuster museum de Hermitage in st. Petersburg, Rusland.

 

De zalen zijn gedecoreerd met de de speciaal ontworpen en gemaakte muren en vloeren. De tegel vloeren zijn geinspireerd op de vloeren uit beroemde schilderijen van onder andere Vermeer en de behangen op 17de eeuwse patronen. Je waant je letterlijk in een andere tijd.

 

De landschappen, taferelen, voorstellingen en stillevens willen jou als toeschouwer een verhaal vertellen. Door volgende oefening kun je samen een eigen verhaal maken.


Stel je voor dat een schilderij, een foto of een sculptuur een bevroren moment is in de tijd. Het kan een ‘filmstil’ zijn in het midden van een verhaal. Wat gebeurde er dan voor dat moment en wat gebeurde erna?

Kunstwerken kunnen hele verhalen verbeelden en je fantasie op hol laten slaan. Daarom is deze methode ook erg geschikt voor kinderen. Het minimale aantal personen is 3, zodat de onderdelen goed te verdelen zijn.

 

 


Stap 1

Kies gezamenlijk een kunstwerk waarbij er een verhalende voorstelling te zien is, iets wat in beweging is en veranderlijk.

Stap 2

Verdeel de groep door drieën. Deel 1 is ‘het begin’, deel 2 is ‘het midden’ en deel 3 is ‘het einde’.

 

Stap 3

Elk deel gaat onderling bedenken wat er gebeurt in het kunstwerk. Probeer er een kloppend verhaal van te maken. Wat gebeurde er in het begin, voor deze voorstelling? Wat gebeurd er in het midden, in deze voorstelling?

Wat zal er hierna gebeuren, na deze voorstelling?

Stap 4

Als iedereen zijn klaar is met zijn/haar verhaal bedenken komt de groep weer samen bij het kunstwerk. Als eerste deelt ‘het begin’ het bedachte verhaal, dan ‘het midden’ en als laatste ‘het einde’. De verhalen hoeven niet overeen te komen, laat je verwonderen door de diversiteit.