· 

REVIEW: Stedelijk BASE

In de kelder en 2de etage van het Stedelijk Museum Amsterdam is de nieuwe collectie tentoonstelling te bezichtigen.

'REMIX THE COLLECTION' is het motto. 

Een remix is het zeker. Het stedelijk museum breekt met de 'white cube' door een uniek tentoonstellingsontwerp van haakse muren en stalen elementen. Als toeschouwer begin je in de kelder van het museum en ga je, chronologisch met de kunstwerken mee.

In de pers is er fel gereageerd op deze inrichting. Gevalletje: 'you love it or you hate it'. Wegens drukte is de tentoonstelling soms te krap en kun je geen afstand van de werken nemen. Is dit echter een ontwerpfout of een gevolg van de populariteit van het museum? 

Het voordeel van de indeling zou volgens het museum zijn dat het ontwerp doorkijk mogelijkheden geeft die werken met elkaar op een unieke manier verbind. De tentoonstelling is chronologisch ingedeeld, maar door de haakse muren ook op een niet chronologische manier te bekijken. 


De tentoonstelling bevat werken uit de collectie die voorheen niet altijd te zien waren en bied op deze manier een nieuwe ervaring voor reguliere bezoekers. Linksom, rechtsom, kris-kras, je kunt alle kanten op in deze tentoonstelling. 

 

Persoonlijk ben ik erg voor het opbreken van de 'white cube' maar ik begrijp dat dit voor bezoekers lastig kan zijn om te bevatten. Ga het zelf aanschouwen en beoordeel. 'Remix the collection' of niks van dit geremix?